Inspirație

Educație pentru biodiversitate

Demersul ”„Educație despre biodiversitate în spații urbane” are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a importanței biodiversității și a polenizatorilor în rândul elevilor de liceu și de gimnaziu, al profesorilor și al comunității, precum și dezvoltarea abilităților necesare pentru a proteja biodiversitatea în zonele urbane. Inițiativa a demarat în anul 2021 sub egida proiectului EPLUG - Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană și se adresează în primul rând liceelor tehnologice agricole din rețeaua de licee dezvoltată de Fundația WorldSkills România la nivel național și școlilor gimnaziale pe care acestea le aduc ca parteneri. În acest demers, partenerii din centrul de excelență Fabrica de Peisaj asigură activități și materiale suport pentru elevi și profesori, în vederea desfășurării activităților din cadrul programului „”Săptămâna Verde” introdus de Ministerul Educației Naționale. ÎAcest proiect se desfășoară anual, la nivel național, oferind până acum experiențe de învățare în domeniul înverzirii urbane pentru peste 9400 de elevi și 250 de profesori ai școlilor gimnaziale și licee din 21 de județe.

Ediția 1

2021-2022

Prima serie de activități desfășurate în cadrul demersului „Educație despre biodiversitate în spații urbane” a fost implementate pe parcursul anului școlar 2021-2022 în cadrul proiectului „Liceele agricole dau startul educației pentru biodiversitate urbană".

Ediția 2

2022-2023

Cea de-a doua ediție s-a desfășurat în anul școlar 2022 - 2023 în cadrul proiectului „Educație despre biodiversitate în spații urbane” și a vizat, între altele, următoarele:

  • creșterea capacității a cel puțin 16 școli de a coopera cu autoritățile locale și cu părțile interesate în rezolvarea problemelor de dezvoltare durabilă, analizând problemele de mediu caracteristice și oferind soluții specifice până la finalul proiectului;
  • dezvoltarea de competențe practice pentru evaluarea și favorizarea biodiversității, dar și competențe transversale (comunicare, lucru în echipă, analiză, sinteză, identificare de soluții, abilități de colaborare în cadrul grupului etc.) pentru unu număr de minim 80 de elevi;
  • îmbunătățirea imaginii liceelor tehnologice în comunitate și creșterea atractivității acestora în rândul cadrelor didactice și al elevilor de liceu.

Între activitățile desfășurate în cea de-a doua ediție s-au numărat:

  • activități de documentare și elaborarea de materiale educaționale;
  • ateliere de lucru online pentru prezentarea proiectului, a calendarului, pentru oferirea de consultanță de specialitate și pentru feedback;
  • activități de documentare: analiză a biodiversității locale, monitorizare, cu participarea și sprijinul specialiștilor.
  • dezvoltarea de hoteluri pentru polenizatori și/sau grădini urbane/polenizatoare și/sau pereți verzi.
  • Campanie locală/națională de promovare a studiului realizat de fiecare echipă/școală și a soluțiilor implementate.

În cadrul proiectului au fost realizate o serie de materiale scrise și video care au oferit elevilor și profesorilor suportul necesar pentru realizarea activităților, respectiv:

&
document

Ghid centralizator

document

Anexe

document

Dicționar de termeni agricoli

document

Catalog cu polenizatori

document

Hoteluri pentru polenizatori

document

Grădini pentru polenizatori

document

Pereți verzi

Sponsori:

Raiffeissen Bank EPLUG

Parteneri:

Biodigy

Ediția 3

2023-2024

Cea de-a treia ediție a demersului ”Educație despre biodiversitate în spații urbane” se va desfășura de-a lungul anului școlar 2023 - 2024 și va aborda problematica gestionării elementelor de biodiversitate care se regăsesc în mediul urban.

Grădina bio IKEA

Grădina Bio IKEA este un proiect care are în centru natura și mai ales polenizatorii. Viziunea acestui proiect este aceea de a crea un loc de adăpost și hrană pentru fauna polenizatoare, specii sedentare sau migratoare. Astfel, această grădină este bogată în vegetație care poate să ofere condiții sigure de adăpost înmulțire, apă și hrană pentru faună. Grădina Bio IKEA este un organism viu ce evoluează și răspunde schimbărilor, constituindu-se totodată și într-un spațiu deschis vizitării, observării și învățării.

ikea grid ikea grid ikea grid ikea grid ikea grid ikea grid ikea grid ikea grid ikea grid ikea grid ikea grid ikea grid

Exemple de bună practică

document

LAN-NET: Rețea socio-profesională pentru îmbunătățirea calității vieții în mediul urban din România

document

Cursuri de instruire în arboricultură

document

Peisagisti [online]